Profilaxia gripei şi infecţiilor respiratorii

Profilaxia gripei şi infecţiilor respiratorii

Să cunoaştem cauza acestei epidemii de gripă

Gripa este cauzată de un virus care atacă, în primul rînd, nasul, gîtul şi bronhiile, şi uneori, chiar şi plămînii. De obicei, infecţia durează o săptămînă şi se manifestă prin:
 - apariţia bruscă a febrei;
 - dureri de cap;
 - slăbiciuni;
 -  tuse;
 - dureri în piept, articulaţii, etc.

În prezent circulă cel mai des 2 tipuri de virusuri de gripă, care afectează omul: A şi B. Virusurile de tip A cauzează cele mai multe epidemii larg răspîndite; virusurile de tip B cauzează in general, epidemii regionale. Structura genetică a virusurilor de gripă permite frecvente schimbări în caracteristicile lor antigenice, cunoscute drept modificări genetice, care fac necesară reformularea anuală a vaccinurilor anti-gripale.

Cum se transmite gripa?

Virusul gripei se transmite uşor de la o persoana la alta prin particule eliminate de persoana infectată prin tuse sau strănut. Acestea întra în corp prin nas sau gît. Intr-un interval de 1-4 zile apar primele simptome. Boala se răspîndeşte extrem de rapid în rîndul populaţiei, mai ales in locuri aglomerate. Vremea rece şi uscată favorizează supravieţuirea virusului mai îndelungată în afara organismului; de aceea sezonul epidemiilor este iarna şi primăvara devreme.

Cum sa evităm îmbolnăvirea de gripă?

• Evită contactul direct cu persoane bolnave de gripă. Dacă te-ai îmbolnăvit, păstrează distanţa faţă de alte persoane pentru a nu le infecta.

• Daca te-ai îmbolnăvit, stai acasă! Ne frecventînd serviciul, şcoala sau alte locuri publice, protejezi multe alte persoane de îmbolnăvire.

• Daca strănuţi sau tuşeşti, acoperă-ţi gura şi nasul cu o batistă sau un şerveţel.

• Evită spaţiile închise şi aglomerate, unde şansele de a întîlni persoane infectate sau de a împrăştia virusul sunt maxime.

• Spală-te des pe mîini! Asta omoară virusurile şi bacteriile.

• Evită sa-ţi atingi ochii, nasul şi gura! Virusurile se răspîndesc cel mai des cînd o persoana atinge ceva care este contaminat şi apoi duce mîna la ochi, nas sau gură.

REŢINEŢI! Gripa este o boală molipsitoare, uneori cu complicaţii grave. Respectînd sfaturile date puteţi preveni îmbolnăvirea, evita cazurile grave, iar adresarea la timp după asistenţa medicală şi îndeplinirea indicaţiilor date de medic vă va ajuta să vă însănătoşiţi.

Ce reconamdă medicii pentru profilaxia gripei?

În scop profilactic populaţiei i se recomandă utilizarea produselor medicamentoase antivirale (interferoane, Tamiflu, Zanamivir, Pacovirină, Amixină, Arbidol, unguient Oxolinic), care vor fi aplicate conform instrucţiunilor de utilizare, prezumptiv consultând medicul de familie. Concomitent se recomandă de a include în raţionul alimentar produse preponderent de natură vegetală cu un conţinut sporit de fitocide - ceapă, usturoi, lămîie, coacăză, suc de ridiche, ceai de măcieşe; inclusiv şi produse apicole (propolis, miere de albini). De asemenea la menţinerea sănătăţii şi rezistenţei sporite a organismului faţă de bolile infecţioase contribuie plimbările la aer liber şi călirea organismului în general.

Arsenalul procedurilor de călire e vast şi ele sunt indicate la toate vîrstele. Din procedurile de călire cele mai simple şi uşor realizabile sunt:
Plimbările în aer liber de 2 ori pe zi cu o durată nu mai mică de 4 ore.
Băile de aer în combinare cu gimnastica matinală 10-15 minute la temperatura de +18, +20C.
Somnul în încăperi bine aerisite, iar cînd permite timpul, cu ferestruica deschisă.
Spălatul matinal cu apă rece (+14, +16C) a mîinilor, braţelor, gîtului şi pieptului, şi alte măsuri.
În cantinele instituţiilor preşcolare şi şcolilor din noiembrie pînă în aprilie se recomandă de a vitaminiza felul I sau III cu diferite doze, conform vîrstei copiilor.

Îşi păstrează actualitatea vaccinarea antigripală, care pe lîngă prevenirea îmbolnăvirii, face ca ea să decurgă mai uşor şi fără complicaţii. Pentru vaccinare se  folosesc vaccinuri înregistrate în Republica Moldova. Vaccinarea se efectuează în instituţiile medicale persoanelor din grupele de risc şi doritorilor.

Un rol important în profilaxia gripei îl joacă măsurile antiepidemice. La apariţia primelor simptoame: slăbiciune, frisoane, ridicarea brusă a temperaturii corpului, dureri de cap în regiunea frontală, uscăciune a căilor respiratorii, strănut - bolnavul trebuie să stea la pat şi să cheme medicul la domiciliu. Asemenea bolnavi mai ales copiii trebuiesc urgent izolaţi din instituţiile medicale somatice, din instituţiile preşcolare. La domiciliu bolnavul se izolează într-o cameră aparte sau patul se îngrădeşte cu un paravan. Bolnavului i se pun la dispoziţie veselă, ştergar, băsmăluţă individuală.

Persoanele care îngrijesc de bolnav trebuie să poarte mască din 4 straturi de tifon, care acoperă gura şi nasul. Asemenea măşti în timpul epidemiilor de gripă se recomandă a fi purtate de personalul instituţiilor medicale, farmaciilor, magazinelor, etc.

Încăperea în care se află bolnavul trebuie bine aerisită, dereticată regulat, folosind soluţii de dezinfectanţi (0,5% clorură de var sau cloramină). Ştergarele,  băsmăluţele, vesela de care s-a folosit bolnavul se fierb 15 min în soluţie de 2% de bicarbonat de natriu. În timpul epidemiei de gripă evitaţi locurile aglomerate.

Pentru a facilita efectuarea activităţi de comunicare, informare şi educare a populaţiei, vă recomandăm cîteva modele de buletine informative care pot fi multiplicate şi diseminate populaţie în scopul prevenirii gripei sezoniere şi infecţiilor respiratorii acute.

RĂCEALA ŞI GRIPA

Deşi Răceala şi Gripa au multe simptome asemănătoare, Răceala este în general uşoară, dar Gripa tinde sa fie mult mai severă ca manifestare.

Deseori Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, tuse şi nas înfundat. Este posibil sau nu, să apară şi febra, dar de obicei ea este cu 1-2°C mai ridicată decît în mod normal. Pot apărea iritaţie sau roşeaţă în gît, ochii lăcrimoşi şi dureri de cap. Toate aceste simptome însă pot varia la fiecare persoană.  Răceala durează de la 3-4 zile pîna la 10 zile. Majoritatea adulţilor au 1-2 răceli/an, în timp ce copiii pot avea 5-8 răceli/an.

Gripa - debutează brusc şi violent, cu febra înaltă. Febra este însoţită de stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă la nesfîrşit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşaţă în gît. Febra poate dura de la 3 la 5 zile. După vindecare este posibil ca starea de slăbiciune şi oboseală, tusea să mai dureze pîna la 3 săptămîni.

Gripa este des întîlnită iarna şi primăvara devreme.

Ce tratament se recomandă?

Nu există tratament specific pentru Răceală şi Gripă, el este simptomatic. Important este de a creia cît mai mult comfort organismului ce luptă împotriva virusurilor:

·         Odihna la pat, în mod special în timpul febrei;

·         Evitarea fumatului activ şi pasiv;

·         Consumul de lichide (ciauri sau sucuri de fructe), ele sînt foarte importante pentru rehidratare, mai ales la intoxicaţia generală a organismului;

·         Alimentaţia bogată în vitamine: ceaiuri cu lămîie, zmeură, măcieş, miere de albini, fructe, legume, produse lactate, etc;

·         Evitarea consumului de alcool;

·         Utilizarea medicamentelor (pastile, infuzii, injecţii) se va face NUMAI LA INDICAŢIA MEDICULUI DE FAMILIE.

De ce Antibioticele nu pot vindeca Gripa?

Antibioticele nu acţionează împotriva virusurilor. De aceea ele nu pot vindeca Gripa. Dar antibioticele pot fi însă utile în cazul infecţiilor asociate provocate de bacterii.

Este necesara vaccinarea împotriva Gripei?

Persoanele care ar trebui sa opteze pentru vaccinare sînt:

·         Personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavii;

·         Adulţii şi copiii cu probleme cardiace sau pulmonare;

·         Adulţii şi copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar (ex. SIDA);

·         Femeile însărcinate;

·         Copiii aflaţi pe tratament prelungit cu aspirina;

·         Persoanele peste 65 de ani.

Persoanele din aceasta categorie, mult mai sensibile decît ceilalţi, pot avea probleme serioase în urma Gripei sau pot răspîndi foarte uşor boala. Vaccinarea se face anual, din cauza, că virusurile de gripă se modifică des.

BÎNTUIE GRIPA! ŢINEŢI-O LA DISTANŢĂ!
Cel mai simplu mijloc de a ne feri de gripă şi virozele este să ştim cum se transmit bacteriile şi virusurile. Boala se răspîndeşte prin aer şi prin contact.

Cauza bolii se află pe mîini
     În mod normal, bacteriile de pe pielea noastră nu este vizibilă cu ochiul liber. Pentru a afla în ce măsură participă mîna la transmiterea bolii, cercetătorii britanici au transferat o amprenta a palmei pe un „cuib" de microbi. Rezultatul a fost cît se poate de concludent. Bacteriile şi virusurile s-au simţit atît de bine în noua lor casă, încît s-au înmulţit de ordinul milioanelor. Mai precis, pe fiecare punct de atingere al pielii cu ele, au apărut 100 DE MILIOANE DE BACTERII! Concluzia este una singura: spălaţi-vă cît mai des pe mîini.

O cale de transmitere a gripei este:

STRĂNUTUL
     Chiar în timpul unei expiraţii normale sau atunci cînd vorbim, mici picături de salivă detaşate de pe mucoase ajung în mediul înconjurător, iar tusea şi strănutul le eliberează în aer, cu milioanele. Fie că vă găsiţi la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun ori în sala de aşteptare a unui cabinet medical, cea mai bună apărare va fi - retragerea. Riscul de a vă molipsi este cu atît mai mare, cu cît staţi mai aproape de persoana bolnavă. De aceea, ţineţi-vă la o distanţă de minimum un metru de cei ce strănută sau tuşesc, întoarceţi-vă în altă direcţie şi opriţi-vă puţin respiraţia ori acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batista. Bolnavul de viroza ar face bine sa strănute într-o batista de hîrtie, pe care apoi s-o arunce intr-un WC. Dacă batista este de pînză, ea trebuie spălată şi fiartă imediat.
O altă cale de transmitere a bolii este:

CU MÎINILE MURDARE
Pe mîna unui om sănătos vieţuiesc între 100 şi 10.000 de bacterii pe centimetru pătrat, aceasta fiind o populaţie naturală şi inofensivă. Bolnavul de viroză îşi strămută însă germenii patogeni pe mîini, îndată ce şi-a atins cu ele gura sau nasul. După care le împrăştie pe clanţele uşilor, pe stîlpii de susţinere din troleibuze şi autobuse, pe telefoane şi pe mîinile altora. Prin urmare, dacă aveţi un coleg sau prieten care a contractat o viroză, atrageţi-i atenţia amical asupra pericolului contaminării şi abţineţi-vă să daţi mîna cu el, pînă se însănătoşeşte.