În perioada 15.02.2024-28.02.2024, în cadrul IMSP SCBI "T. Ciorbă", a fost internat în stare gravă un copil de 6 ani, cu diagnosticul: Infecție meningococică - meningo-encefalită meningococică, formă gravă, complicată cu edem cerebral, HIC, nevrită a nervului optic, bronșită acută, anemie grad I și infecție a căilor urinare. Diagnosticul a fost confirmat prin teste de biologie moleculară (PCR ADN din LCR la Neisseria Meningitidis), teste biochimice și date clinice.
Datorită internării precoce a pacientului și administrării țintite a tratamentului antimicrobian, copilul a prezentat o evoluție pozitivă pe parcursul spitalizării și a fost externat fără sechele, în stare satisfăcătoare.
Infecția meningococică continuă să fie o problemă actuală care afectează copiii atât din Republica Moldova, cât și din alte țări. Este una dintre cele mai grave boli infecțioase, evoluând sub diferite forme clinice: localizate, generalizate, cu afectarea sistemului nervos central. Copiii dezvoltă adesea meningită meningococică cu evoluție fulminantă și diverse complicații.
Infecția meningococică reprezintă o patologie umană contagioasă, produsă de meningococi. Cele mai frecvente forme de infecție meningococică sunt meningita și meningocemia. La copii, infecția meningococică are adesea o evoluție gravă sau chiar letală, cu risc de sechele semnificative, în cazul în care nu este inițiat tratamentul antibacterian corespunzător.
Sursa de infecție este reprezentată doar de om: purtătorii de meningococi și bolnavii cu meningită, meningocemie sau rinofaringită meningococică.
Transmiterea se face prin contact direct, prin picăturile Flugge (aerogen) provenite cel mai des de la purtători sănătoși sau de la bolnavi cu rinofaringită meningococică.
Calea indirectă (obiecte recent contaminate) este posibilă, dar excepțională.
Receptivitatea la infecție este generală, maximă la copii, în special cei cu vârsta de până la 6 ani (70-80%) și scade odată cu vârsta.
Sezonalitatea bolii este iarna și primăvara.