La 12 noiembrie 2019, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au startat lucrările ale 4 ateliere de instruire privind realizarea studiului național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor în spitale (PPS) în 2019, fiind prezenți la eveniment și doi medici de la SCBI ”Toma Ciorbă”: asistenta medicală principală Raisa Stegărescu și medicul statistician Alexandru Ghidirimschi.
Atelierele sunt destinate specialiștilor în controlul infecțiilor și farmaciștilor din spitalele publice, private și departamentale și medicilor epidemiologi din Centrele de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Scopul acestor ateliere de instruire este fortificarea capacităților naționale în domeniul supravegherii epidemiologice a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și rezistenței antimicrobiene (RAM), care se efectuează în cadrul sistemului național de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate.
Participanții la instruire vor fi familiarizați cu rezultatele primului PPS efectuat în 2018, vor actualiza cunoștințele în aplicarea metodologiei PPS, vor efectua studii ce caz și învăța din lacunele în colectarea, analiza și interpretarea datelor în cadrul primului PPS național.
Primul studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor a fost efectuat în 67 spitale publice și private, 546 secții și a inclus un eșantion de 10594 pacienți. Rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a IAAM și consumul antimicrobienelor (AM) în spitalele din Republica Moldova au demonstrat o prevalență IAAM de 1,6% și a consumului de AM – 42,7%.
În cadrul atelierului vor fi trasați următorii pași în realizarea PPS în 2019. Dovezile generate în cadrul PPS vor fi utilizate pentru elaborarea și implementarea politicilor, protocoalelor, planurilor de acțiuni în prevenirea și controlul IAAM și RAM la nivel național și instituțional pentru asigurarea siguranței pacienților și sporirii calității actului medical, iar efectuarea periodică va facilita evaluarea măsurilor întreprinse.
Atelierele se vor desfășura în perioadele: 12-13 noiembrie; 14-15 noiembrie; 26-27 noiembrie și 28-29 noiembrie 2019 în cadrul Global Health Preparedness Program.