Mesaj de mulțumire pentru colectivul Secției de Terapie Intensivă a SCBI ”Toma Ciorbă”

Mesaj de mulțumire pentru colectivul Secției de Terapie Intensivă a SCBI ”Toma Ciorbă”

În mod deosebit aduc mulțumiri Administrației spitalului Dlui Director Sergiu Vasilița și asistentei șefe Raisa Stegărescu, și nu în ultimul rând medicului care mi-a salvat viața dnei Galina Chiriacova.

Recunoștință, respect, gratitudine pentru fiecare personal în parte !

Viața este darul suprem al lui Dumnezeu, făcut pentru fiecare din noi în parte. Fiecare om și fiecare viață contează. Venim pe lume și de-a lungul întregii vieți, încercăm să dăm sens zilelor. Prin boală recunoaştem valoarea sănătăţii. Trăim vremuri grele, când un dușman nemilos ne-a izolat şi această luptă (între viață şi moarte) pare să nu aibă sfârșit

Din nefericire am fost și eu contaminată cu virusul Covid-19 și am fost nevoită să fiu internată în secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Contagioase Toma Ciorba, unde m-am aflat 15 zile. Faptul că am scăpat cu bine și am fost externată îi datorez lui Dumnezeu și colectivului spitalului, și în mod deosebit  secției de terapie intensivă.

Am fost surprinsă din prima zi de atitudinea, comportamentul, comunicarea frumoasă din partea întregii echipe. Pe parcursul aproape a 25 ani am visat să implementăm conceptul de Nursing în îngrijirea bolnavilor. Am rămas frumos impresionată și m-am simțit fericită chiar din prima zi, când am văzut că în acest spital este implementat procesul de nursing. Recunosc faptul că anterior nu am avut ocazia să fac cunoștință in mai de aproape cu acest colectiv.

Din primele clipe am apreciat managementul bine organizat în acest spital. Personalul medical își cunoaște de la mic la mare obligațiunile de funcție, care sunt îndeplinite cu mult tact, profesionalism înalt, competență, multă empatie și compasiune. Îmbrăcate in echipament de protecție foarte reușit arătau într-adevăr ca niște ,,îngeri salvatori”. Urmăream acțiunile nurselor și mă gândeam unde au fost pregătite, fiindcă cunosc bine Curricula de formare a asistenților medicali, la care mi sa răspuns că sunt instruite în cadrul spitalului, la conferințe și traininguri organizate de către asistenta principală Doamna Raisa Stegărescu, și multe lucruri au fost învățate din experiența proprie.

Aflându-mă într-o stare gravă mi-am dat seama cât de importante sunt așa calități ca comunicarea corectă, atitudinea respectuoasă, atenția deosebită, arta de efectuare a tehnicilor, manoperelor, îngrijirii

Toate aceste lucruri mau făcut să mă simt mândră și mi-am zis: - am ajuns să văd Nursingul implementat și la noi în tară, și eu nici nu bănuiam. Am avut in acest spital acele îngrijiri de calitate, de înaltă performanță de care am vorbit de mulți ani. Am analizat bine și am zis că noi avem acest proces implementat mai bine chiar decât după hotar. După calitate, după atitudine și comportament, după respectarea cerințelor epidemiologice, acest colectiv se află  pe o treaptă mai superioară

Din comunicarea cu asistentele medicale, am aflat că majoritatea lucrează de mulți ani în acest spital, care au decis să se angajeze după ce au petrecut practica de stat. Am fost uimită când am aflat că vin la serviciu din raioanele apropiate.

Viorica Necula vine de la Telenești, se scoală la orele 4 dimineața și se deplasează cu mai multe tipuri de transport, Face această navetă deja de mulți ani la rând, venind la serviciu pe ploae și ninsori, dar o face din plăcere și cu multă responsabilitate.

Slobozenco Nadejda  vine din s. Rădeni, raionul Strășeni timp de 10 ani, Nu și-a schimbat locul de muncă și ține foarte mult la instituția în care activează și la colectivul secției de reanimare și terapie intensivă

Lenuța Castraveț are domiciliu în satul Răzeni raionul Ialoveni. Activează în spital de 7 ani, dar este îndrăgostită de meseria pe care a îmbrățișat-o și permanent este în căutarea și acumularea cunoștințelor noi.

Lucica Cotun are un stagiu de 21 ani în acest spital și prin această am înțeles că îi place ceea ce face, are satisfacție de la munca depusă cu multă dăruire și responsabilitate.

După turele de noapte pleacă acasă, unde sunt așteptate de copii și lucrul în gospodăria casnică, care la țară nu se mai termină nici odată.

Din discuțiile pe care le-am avut nu sau plâns de salariul mic, de cheltuielile care le au la transport, de volumul mare de muncă și alte greutăți. Sunt mulțumite și vin fericite la serviciu. Am meditat mult asupra acestui fapt și am ajuns la concluzia, că anume ele, aceste asistente medicale, care activează in una din cele mai grele secții, în unul din cele mai complicate spitale, ele sunt adevărații eroi care dau tot ce au bun fără a cere ceva in loc.

Mulțumesc asistenților medicali pentru dăruirea, calmul, bunătatea cu care trec, asemenea unor „albinuțe”, pe la patul pacienților și care știu să aline orice durere cu zâmbetul pe buze, pentru devotamentul cu care asistă la intervenții complicate prin metode moderne.

Dragi colegi meritați toată stima și respectul din partea mea și a sutelor de pacienți cărora le acordați asistență medicală, Voi meritați cea mai înaltă apreciere și cuvinte de recunoștință și mulțumire. Sunteți cel mai bun exemplu pentru profesia de asistent medical și sunt mândră de voi!

În continuare doresc să aduc mulțumiri și infirmierelor care sunt deosebite la fel de bine instruite, au o cultură aparte și atitudini frumoase în relațiile de îngrijire cu pacienții. Am remarcat aceste calități la ele din prima zi și mi-am dat seamă că în această instituție managementul este bine pus de la vârful piramidei până la baza ei. Aceste infirmiere au cunoștințe profesionale, știu când să intervină fără să le spună cineva ce trebuie de făcut, sunt foarte atente, grijulii și au o responsabilitate înaltă.

Cu deosebită plăcere vreau să le public numele și să le spun un mare MULȚUMESC!!!!

Nadejda Frunze, activează de 30 ani în acest spital, vine la serviciu din satul Sireț.

Larisa Raiu, lucrează de 10 ani, vine la serviciu din Cojușna, este foarte comunicabilă.

Atentă Steluța Izbaș activează de 7 ani, foarte zâmbitoare, cu atitudini frumoase și cu multă dăruire.

Ana Raiu se deplasează la serviciu din s. Scoreni, vine cu mare plăcere la serviciu și îi place tot ce face, se bucură când pacienții sunt satisfăcuți și de asemenea, și ea primește o mare satisfacție.

Lupta cu COVID-19 a demonstrat încă o dată cât de importantă este munca cadrelor medicale.

 

Cu respect,

Elena Stempovscaia
Președinta Asociației de Nursing din Republica Moldova
Pacientă a SCBI ”Toma Ciorbă”