La IMSP SCBI Toma Ciorbă a fost inaugurată centrala solară cu o putere de 220 kW
Vineri, 05 mai 2023, la IMSP SCBI Toma Ciorbă a fost inaugurată centrala solară cu o putere de 220 kW, parte a Proiectului “Abordarea schimbărilor climatice prin acordare de liberate energetică în Parteneriatul Estic”.
Finanțat de Agenția de Management al Proiectelor de Mediu din subordinea Ministerului Mediului al Republicii Lituania, acest proiect a primit sprijin din partea partenerilor externi, precum Ambasadorul Lituaniei - Tadas Valionis și președintele Agenției de Management al Proiectelor de Mediu din subordinea Ministerului Mediului al Republicii Lituania - Ionas Bacliavicius, prezenți la inaugurare.
Centrala solară va produce energie electrică curată și sigură, suficientă pentru a alimenta integral cu energie electrică întregul spital.
Sergiu Vasilița, directorul IMSP SCBI Toma Ciorbă, a declarat că această centrală este "un pas important pentru instituția noastră, utilizând tehnologii noi de panouri solare pentru a produce energie electrică curată și sigură, care este suficientă pentru a alimenta integral cu energie electrică tot spitalul. Această centrală solară nu numai că reduce emisiile poluante, dar are și un impact pozitiv asupra reducerii cheltuielilor instituției noastre".
La inaugurarea au mai fost prezenți președintele Asociației Lituaniene a Energiei Solare - Vitas Maciulis, promotorul proiectului Solet Technics UAB - Andrius Karazinas, partenerul proiectului - Tomas Ridicas, șef Direcție generală politici în domeniul serviciilor medicale integrate din cadrul Ministerului Sănătății - Vadim Aftene și directorul companiei executante - Alexandru Secrieru, care au apreciat realizarea proiectului, menționând că astfel de centrale contribuie la independența energetică și întăresc securitatea energetică a instituției medicale.
Participanții la eveniment au subliniat importanța acestei centrale solare în lupta împotriva schimbărilor climatice și au apreciat angajamentul IMSP SCBI Toma Ciorbă de a contribui la protejarea mediului prin utilizarea energiei regenerabile.
Această realizare reprezintă o soluție ecologică și eficientă pentru o instituție medicală de referință, și poate servi ca model pentru alte instituții din Republica Moldova în ceea ce privește utilizarea surselor regenerabile de energie pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a promova durabilitatea.
IMSP SCBI Toma Ciorbă demonstrează că o astfel de tranziție la energia curată este nu numai benefică pentru mediu, dar poate fi și cost-eficientă pe termen lung.