Vernisaj expozițional cu genericul ”Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX”

Vernisaj expozițional cu genericul ”Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX”

Marți, 12 martie, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, s-a desfășurat vernisajul unei expoziții inedite cu genericul ”Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX”, dedicat activității remarcabile a medicului basarabean Toma Ciorbă. 

Cu comunicări pe marginea subiectului mai sus menționat, în cadrul Mesei rotunde, au participat: Sergiu VASILIȚA, director IMSP SCBI "Toma Ciorbă"; Tiberiu HOLBAN, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar; Gheorghe PLĂCINTĂ, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar; Valentina POTÎNG-RAȘCOV, medic infecționist, asistent universitar; Victor PÎNTEA, doctor în științe medicale, profesor universitar; Aurelia FELEA, doctor în istorie; șefa Direcției activități științifice Agenția Națională a Arhivelor.
Toma CIORBĂ (1864-1936) a fost ilustru medic umanist din Basarabia, născut în Chișinău. Absolvent al facultății de medicină a Universității „Sfântul Vladimir" din Kiev. În 1893 a început să lucreze medic-sanitar la Chișinău. A fost Inițiatorul construcției şi al proiectului Spitalului de boli infecțioase, inaugurat în 1896, pe care l-a condus mai bine de 30 ani. Era prima instituție medicală specializată din Basarabia. Toma Ciorbă conducea spitalul şi totodată lucra ca ordinator, bacteriolog, curator al tinerilor lucrători medicali. A fost pionierul implementării vaccinului antivariolic, produs autohton, vaccinării antivariolică obligatorie a populației, utilizării seroterapiei în tratamentul bolnavilor de difterie. Drept omagiu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” îi poartă numele, iar  lângă acesta este instalată o placă comemorativă. 

În expoziție au fost prezentate documente, fotografii și alte vestigii relevante pentru parcursul profesional al medicului Toma Ciorbă, precum și a activității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cu același nume. 

Perioada expoziției: 12 – 30 martie 2024.

Eveniment organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cu Agenția Națională a Arhivelor.