Istorie

Istorie

Toma Ciorbă (1864-1936). Ilustru medic umanist din Basarabia. Absolvent al facultăţii de medicină a Universităţii „Sfântul Vladimir" din Kiev. Medic sanitar al oraşului Chişinău. Iniţiatorul construcţiei şi proiectantul Spitalului de Boli Infecţioase, pe care l-a condus mai bine de 30 ani. S-a impus printr-o atitudine sensibilă şi compasională faţă de pacienţi. Pe bolnav îl accepta drept un om cu suferinţe, nicidecum o sursă de venit, deaceea şi a fost numit „medic fără bani". Pionerul implementării vaccinului antivariolic, produs autohton, vaccinării antivariolică obligatorie a populaţiei din ţinut, utilizării seroterapiei în tratamentul bolnavilor de difterie. A controbuit enorm la pregătirea felcerilor, moaşelor şi asistentelor de caritate. Chişinăuenii i-au remarcat calităţile, caracterizându-l cu o exactitate cuceritoare: „Cavaler al umanităţii". Recunoştinţa lor, mereu vie şi însufleţitoare, s-a materializat parţial prin înveşnicirea memoriei eminentului medic: Spitalul de Boli Infecţioase şi o stradă adiacentă îi poartă numele.

S-a născut la 15 ianuarie 1864 la Chisinau, fiind primul copil din cei sase in familia unui militar. In 1875 devine elev al celei mai bune institutii de invatamant din Basarabia de pe atunci. In 1885 Toma Ciorbă intra la facultatea de medicina a Universitatii din Kiev. In 1893 a inceput sa lucreze medic-sanitar la Chişinău.

Meritul mare al lui Toma Ciorbă consta în insistenţa lui de a organiza spitalul de boli infecţioase, inaugurat în 1896. Spitalul a fost construit după proiectul şi sub conducerea lui Toma Ciorbă. După spusele specialiştilor, pentru acele vremuri acesta era unul dintre cele mai bune spitale de boli infecţioase, prima instituţie medicală specializată din Basarabia.

Toma Ciorbă conducea spitalul de boli infecţioase şi totodată lucra ca ordinator, bacteriolog, prozector, educator al tinerilor lucrători medicali. Lipsit de susţinere din partea autorităţilor şi a medicilor-particulari, numărul cărora creştea treptat, doctorul Ciorbă întîmpina mari dificultăţi la întreţinerea spitalului, la procurarea utilajului şi medicamentelor. Trăind foarte modest, fără a lua plata de la săraci, el deseori le dădea bani acestora pentru cumpărarea medicamentelor, le trimetea material combustibil pentru foc. Pentru Toma Ciorbă pacientul nu era o sursă de venit, ci un om căruia trebuie să-i ajuţi cu orice preţ. Fiind un medic-clinician excelent, meritele căruia erau înalt apreciate nu numai în Basarabia, ci şi dincolo de hotarele ei, Toma Ciorbă a fost invitat să lucreze la Petersburg, însă el n-a părăsit oraşul natal.

Toma Ciorba a fost nu numai un clinician talentat, un bun organizator, ci si un om minunat. El era inteligent si delicat, in relatiile cu oamenii aprecia corectitudinea, sinceritatea, avea repulsie pentru intrigi. Colectivul spitalului reprezenta pentru el o a doua familie, era atent si grijuliu cu lucratorii si discipolii sai.

Întreaga sa viaţă el a luptat pentru îmbunătăţirea asistenţei bolnavilor. Şi tot ce făcea el – trata sau consulta, organiza campanii de vaccinare sau prezenta lecţii publice, construia instituţii medicale sau instruia cadre medicale – toate le făcea calitativ, conştient că face un lucru necesar şi de folos. El lupta cu înverşunare contra sărăciei şi bolilor oamenilor simpli. Sentimentul lui sincer de compătimire a bolnavilor, sârguinţa în muncă au trezit pentru el o mare stimă şi popularitate.

Medicul, Omul Toma Ciorbă va rămâne pentru totdeauna în amintirea poporului. Numele lui îl poartă astăzi Spitalul Clinic Republican de Boli Infectioase unde este fixată o placă comemorativă cu inscripţia

„Aici a trăit si a activat în anii 1894-1935 medicul umanist Toma Ciorbă – pioner al vaccinării obligatorii antivariolice, al seroterapiei difteriei şi fondator al primului spital de boli infecţioase din Basarabia, care a fost inaugurat în anul 1896”